Mănăstirea Sinaia- ”Catedrala Carpaților”, mănăstirea care a întemeiat un oraș

Mănăstirea Sinaia- ”Catedrala Carpaților”, mănăstirea care a întemeiat un oraș

Istorie, Universul

iulie 30, 2021


Mănăstirea Sinaia- ”Catedrala Carpaților”, mănăstirea care a întemeiat un oraș

Când spui Sinaia, te gândești la iarnă, pârtii de schi și distracții, sau la Castelul Peleș. Sinaia este, așadar, cea mai importantă stațiune montană a României și fosta reședință a regelui Carol I. Totuși, la început, ea nu avea nimic de-a face cu vilegiaturiștii și nici cu aristocrația românească. La început, Sinaia a fost numai o mănăstire pierdută în codrii de nepătruns.

Prima construcție din ceea ce avea să devină ulterior o faimoasă stațiune montană a fost o biserică. Se păstrează și acum fresce de o valoare deosebită, vechi de peste 300 de ani. A fost biserica unei mănăstiri numite după Munții Sinai din Egipt. Ctitorul, spătarul Mihai Cantacuzino, urmașul unei străvechi dinastii bizantine, a fost în pelerinaj la Locurile Sfinte și a rămas marcat de ceea ce a văzut în Egipt, pe muntele unde Moise a primit cele zece porunci. Întors în țară, s-a hotărât să clădească o mănăstire care să poarte numele Muntelui Sfânt. Un pustnic și o vedenie îi vor arăta și locul.

Cronologie:

1625: Vine în Țara Românească Constantin Cantacuzino, fiul lui Mihail Cantacuzino;1627-1628: Constantin Cantacuzino se căsătorește cu Domnița Ilina (Elena)- fata domnitorului Radu Șerban- moștenitoare a unei averi imense;1632: Vine pe tronul Țării Românești Matei Basarab care-l va ridica pe Constantin Cantacuzino la rangul de postelnic;1654: Moare Matei Basarab; Constantin Cantacuzino se retrage din funcțiile oficiale; se naște Constantin Brâncoveanu, nepotul lui Constantin Cantacuzino;1659: Urcă pe tron Grigore Ghica I, cu sprijinul lui Constantin Cantacuzino;1663: Constantin Cantacuzino este executat la Mănăstirea Snagov din ordinul lui Grigore Ghica I, în urma uneltirilor boierilor Stroe Leurdeanu și Dumitrașcu Cantacuzino Grecul;1672-1674: Cantacuzinii sunt prigoniți;1674: Se sfârșește domnia lui Grigore I Ghica;1678: Urcă pe tron Șerban Cantacuzino, fiul lui Constantin Cantacuzino;15 august 1683: Călugărului de la Schitul Sfântul Nicolae i se descoperă prin minune locul viitoarei Mănăstiri Sinaia;1688: Moare Șerban Cantacuzino, pe tron urcă Constantin Brâncoveanu; apare prima traducere în limba română a Bibliei;1690: Este pusă piatra de temelie a Mănăstirii Sinaia;15 august 1695: Mănăstirea Sinaia este sfințită;15 aprilie 1714: este mazilit Constantin Brâncoveanu iar pe tron urcă vărul său, Șerban Cantacuzino;15 august 1714: Constantin Brâncoveanu este decapitat la Constantinopol împreună cu cei patru fii (Constantin, Ștefan, Radu și Matei) și cu sfetnicul său credincios, Ianache;26 iunie 1716: sunt spânzurați la Istanbul Ștefan Cantacuzino, împreună cu tatăl său, stolnicul Constantin Cantacuzino;1739: Austriecii construiesc primul drum pe Valea Prahovei, care să lege Ardealul de Țara Românească;1787-1792: Mănăstirea este asediată de austriecii care incendiază acoperișul bisericii și al chiliilor;1802: Mănăstirea folosește ca loc de refugiu pentru bucureștenii fugiți din Capitală de atacul trupelor lui Pazvan Oglu;1842-1846: Se construiește biserica nouă cu hramul ”Sfânta Treime”, împreună cu noua curte interioară;1846: Gheorghe Bibescu finalizează drumul de piatră care va lega Câmpina de Predeal și Brașov;1848-1850: Mănăstirea este folosită pe post de cazarmă și cartier general pentru trupele rusești și austriece;1850: Mănăstirea Sinaia trece în subordinea Ministerului Cultelor și nu își mai poate administra averile singură;1864: Se înființează Eforia Spitalelor Civile, sub a cărui administrare va intra și Mănăstirea Sinaia;1892: Este construit turnul-clopotniță.

Aici își doarme somnul de veci omul politic, avocatul și fostul Prim-Ministru al României, Tache Ionescu. A fost înhumat aici în data de 30 iunie 1922, într-un cavou de marmură, operă a sculptorului Emil Wilhelm Becker. Este situat în curtea veche a mănăstirii, pe latura de nord a acesteia, într-un paraclis amenajat în memoria distinsului politician.

Astăzi orașul este o renumită stațiunea turistică montană. Turiști numeroși, hoteluri scumpe, restaurante, baruri de noapte, pârtii de schi și, binaînțeles Castelele Peleș și Pelișor. Și când te gândești că totul a pornit de la un pustnic care a avut o vedenie minunată…

2021-07-24

 » sursa: www.1859.EU

Autor:redactia