Cum afli dacă ești însărcinată

Primele simptome ale sarcinii pot să difere de la o femeie la alta, însă este important să știm că, în cazul femeilor care au un ciclu menstrual lunar regulat, unul dintre primele și cele mai sigure semne ale sarcinii este absența menstruației. Cu alte cuvinte, femeia observă că menstruația întârzie să apară și în acest mod este suspectată o sarcină. O parte dintre semnele și simptomele timpurii ale sarcinii sunt enumerate mai jos, însă nu uita că fiecare femeie este diferită și că nu toate observă că au aceste simptome. 

Înțelegerea semnelor sarcinii este importantă, deoarece fiecare simptom poate avea la bază și alte cauze pe lângă o sarcină. Dacă te întrebai, însă, când apar primele semne ale sarcinii, experții spun că este posibil să te confrunți cu simptome în interval de o săptămâna de la concepție. Pe de altă parte, unele femei mărturisesc că ele nu au avut niciun fel de simptom pe o perioadă de câteva săptămâni. În orice caz, nu ignora aceste semne, mai ales menstruația întârziată sau absența acesteia, și mergi la medicul ginecolog pentru că acesta îți va confirma sau nu sarcină. 

Chiar dacă testele de sarcină și ecografiile (ultrasonografiile) în sarcină sunt singurele modalități prin care se poate determina dacă ești într-adevăr însărcinată, există și unele semne și simptome spre care îți poți îndrepta atenția, dacă suspectezi o eventuală sarcină. Primele semne pot include și grețuri sau stări de rău matinale, sensibilitate la mirosuri și extenuare. 

O menstruație care întârzie sau absența menstruației (cu alte cuvinte, sângerarea lunară nu a mai avut loc) reprezintă cel mai frecvent simptom al sarcinii, care o determină pe femeie să își facă un test de sarcină. Atunci când reușești să rămâi însărcinată, următoarea ta menstruație la care te-ai fi așteptat va fi absentă, ovulul nu mai este eliminat, tocmai pentru că a fost fecundat/fertilizat. 
Pe de altă parte, nu orice absență sau întârziere a menstruației este cauzată de o sarcină. 

Stările de greață sau așa-numitele „grețuri matinale” sunt pe locul al doilea în clasamentelor primelor semne ale sarcinii. Întâlnită într-o oarecare măsură la majoritatea femeilor care așteaptă un bebeluș, greață apare de obicei într-un interval cuprins între 2 și 8 săptămâni de la concepție. Greața poate fi însoțită sau nu de vărsături. Este bine să reții că, în ciuda numelui, grețurile matinale pot să apăra în orice moment al zilei. Stările de greață, însoțite sau nu de vărsături, au loc în primul trimestru de sarcină. 

Greața și senzația de rău de dimineață reprezintă un simptom renumit de sarcină, dar ele nu este prezente la fiecare femeie gravidă. Cauza exactă a acestor simptome nu este cunoscută, dar se presupune că ele se datorează hormonilor sarcinii. De asemenea, unele femei au pofte sau dimpotrivă, nu pot suporta anumite mâncăruri sau mirosuri în sarcină. Aceasta are legătură tot cu modificările hormonale. Este posibil ca greață, poftele și aversiunile culinare să persiste toată sarcină. Însă din fericire, la majoritatea femeilor, ele nu depășesc săptămânile 13-14 de sarcină. 

sursa: doc.ro

Autor:redactia